Ciorba de fasole boabe
Ingrediente - Reteta Ciorba de fasole boabe: - 200 g fasole boabe fiarta in prealabil sau o conserva de 200 g de fasole boabe alba - 2 morcovi - 1 telina medie - 2 cepe mai micute sau una medie - 2 ardei grasi - 2 linguri zarzavat de ciorba (voi posta pe site si reteta pentru acest zarzavat care se pune toamna) (optional) - 1 conserva de rosii decojite intregi (400 g) - 3 linguri ulei - 1 crenguta de cimbru sau un varf de lingurita de cimbru pisat. - sare si piper dupa gust Mod de preparare - Reteta Ciorba de fasole boabe: In cazul in care veti folosi boabe de fasole uscata, dar nu din conserva, aceasta trebuie pregatita de cu o seara inainte astfel: fasolea se va spala in mai multe ape, pentru a se curata de impuritati, apoi se va acoperi cu de trei ori mai multa apa calduta, sau chiar fiarta si se va lasa la inmuiat pana a doua zi. A doua zi, se arunca apa in care a stat fasolea la inmuiat, se va mai spala fasolea in una doua ape, se va pune o apa noua curata peste fasole si se va da la fiert pentru 30 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert fasolea 30 minute, se arunca apa in care a fiert, se mai spala intr-o apa, apoi se pune o noua apa curata si se mai da la fiert pentru inca 30 minute. Acest procedeu, desi pare complicat este necesar pentru a elimina toxinele din fasole. Cand fasolea a fiert, se ia de pe foc. Pentru a vedea daca fasolea este bine fiarta, se incearca cu o furculita si daca furculita intra usor in bobul de fasole, si acesta se sfarama, inseamna ca fasolea este bine fiarta. In timp ce fasolea fierbe, se pregatesc legumele astfel: se curata ceapa si ardeii si se taie marunt, la fel si telina. Morcovii se curata si ei de coaja, si se taie pe lung pe din doua. Cele trei linguri de ulei se pun la incins in cratita in care urmeaza sa se faca ciorba si se adauga ceapa si se caleste un pic pana devine aurie, cam trei minute, apoi se adauga ardeiul taiat marunt, telina, cimbrul si se mai calesc 5 minute. Peste legumele calite se adauga 2 l de apa rece si se da totul intr-un clocot. Se adauga morcovul taiat in doua pe lung si cele doua linguri de zarzavat (optional). Se lasa sa fiarba 10 minute, pana se inmoaie putin morcovul, apoi se adauga rosiile intregi din conserva si sucul de rosii si se mai adauga 1 l de apa si se sareaza dupa gust. Se pune si fasolea si se mai lasa sa fiarba 30 minute pana ce morcovul este inmuiat bine, fasolea este bine fiarta si boabele au luat gustul legumelor. In cazul in care ciorba nu vi se pare suficient de colorata, mai puteti adauga o lingura de bulion. La sfarsit se presara marar tocat fin sau patrunjel dupa gustul fiecaruia.
Imagini ale retetei: Ciorba de fasole boabe
Click pe imaginea mica pentru vizualizare in detaliu Figura: Ciorba de fasole boabe alba Figura: Ciorba de fasole boabe alba - Ingrediente Figura: Ciorba de fasole boabe alba Figura: Ciorba de fasole boabe - Calirea legumelor Figura: Ciorba de fasole boabe alba - Fierbere
Publicat de Alina Rizea la 2009-10-16 14:23:03 23270 Vizualizari
 
Comentarii
Comentat de marian la 2009-10-18 13:08:52
Pentru reteta pe care ti-am trimis-o poate faci tu pozele cind o incerci!

Posteaza comentariu
  Atentie! Orice utilizator este deconectat automat dupa 30 de minute de inactivitate
si poate pierde tot ce a editat.
Comentariu: *
 
Cod securitate: *
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii.

Reteta Ciorba de fasole este prezentata in sectiunea Borsuri Ciorbe Supe alaturi de multe alte retete culinare testate de membrii nostri. Descoperiti si alte retete deosebite prezentate in cartea