Carte de Bucate > Dulciuri > Gomboti cu prune | Galuste cu prune
Gomboti cu prune | Galuste cu prune
Portii: 20 gomboti Ingrediente - Reteta Galuste cu prune sau Gomboti cu prune - 2 cartofi mari (400 g) - faina cat cuprinde, cat sa iasa o coca mai moale - 20 prune - sare - 200-300 g pesmet - 1 lingura ulei - 2-3 linguri zahar - miere de albine - scortisoara Mod de preparare - Reteta Galuste cu prune sau Gomboti cu prune 1. Se pun cartofii la fiert in coaja, cand sunt fierti se iau de pe foc, se scurg de apa, se curata, se dau pe razatoarea mare, se sareaza dupa gust si se adauga faina cat cuprinde, dar nu se face un aluat tare, mai bine sa fie putin mai moale, de o consistenta oarecum lipicioasa si vascoasa. Este bine sa fie lasat un pic mai moale, deoarece atunci cand se lucreaza cu el trebuie sa se ia cate putina faina pe mana. 2. Prunele se spala bine, si se scot samburii, fara a se rupe prunele in jumatati, ci lasand o portiune de pruna care sa tina lipite cele doua parti, practic pruna trebuie sa ramana intreaga insa cu samburele scos. 3. Cand e gata aluatul, se rupe cate putin din el, numai atat cat sa cuprinda o pruna si dupa ce se lateste in mana se pune pruna fara sambure in aluatul latit, apoi se aduna laolalta aluatul formandu-l rotund (ca niste bile) in mana, dupa care se aseaza bilutele formate pe un platou presarat cu putina faina pentru a nu se lipi. 4. Intre timp se pune apa la fiert cu putina sare, se adauga si putin ulei. Pentru a fierbe cat mai multi gomboti odata, folositi o cratita cu diametrul mare, iar apa in ea sa fie cam de o palma. Cand fierbe apa (trebuie sa clocoteasca), se pun gombotii in ea (dar numai un rand), se lasa sa fiarba; Ne dam seama ca sunt fierti in momentul in care se dezlipesc e pe fundul cratitei si se ridica la suprafata ei, si cand observam ca galustele incep sa se desfaca, atunci se scot din apa cu o spumiera, sau cu o lingura cu gauri pentru a se scurge apa. 5. Pana fierb gombotii, se pregateste pesmetul astfel: se aseaza acesta intr-o cratita (de tuci) sau intr-o tigaie teflonata fara ulei, pentru a se rumeni putin; cand e gata se ia de pe foc, si dupa ce s-a racit, se pune putin ulei si se amesteca bine. Apoi se adauga 2-3 linguri zahar si un pliculet de scortisoara si se amesteca iar bine. Daca ii doriti mai dulci, puteti pune mai mult zahar. 6. In cazul in care mierea este in stare solida, zaharisita, se pune intr-o craticioara la topit (2-3 linguri de miere) dar trebuie avut grija sa nu se infierante prea tare, maxim 3 minute, apoi se lasa in craticioara si se amesteca in ea pana devine lichida. 7. Galustele cu prune sunt trecute mai intai prin mierea lichida, apoi prin pesmetul cu zahar si scortisoara. 8. Galustele cu prune astfel finalizate se servesc calde, cu 1-2 lingurite de miere pe deasupra, daca le doriti mai dulci. Sfat: Din cantitatile de mai sus ies cam 20 de gomboti(galuste cu prune) odata. Aceste galusti sunt bune doar calde, deoarece dupa aceea se intaresc, devin gumate si nu mai sunt asa gustoase. Daca stiti ca nu le puteti manca pe toata odata, mai bine faceti din jumatate de cantitate sau faceti din toata cantitatea si pastrati coca astfel facuta in frigider acoperita de un capac, si cand doriti sa mancati in nou, scoate-ti-o lasati-o putin la temperatura camerei, pregatiti galustele si fierbeti-le. Coca la frigider tine 1 maxim 2 zile.
Imagini ale retetei: Gomboti cu prune | Galuste cu prune
Click pe imaginea mica pentru vizualizare in detaliu Figura: Galuste cu prune | Gomboti cu prune Figura: Galuste cu prune | Gomboti cu prune Figura: Galuste cu prune | Gomboti cu prune Figura: Galuste cu prune | Gomboti cu prune Figura: Galuste cu prune | Gomboti cu prune Figura: Galuste cu prune | Gomboti cu prune Figura: Galuste cu prune | Gomboti cu prune
Publicat de Alina Rizea la 2010-03-23 09:45:23 7103 Vizualizari
 
Comentarii
Nu exista comentarii adaugate.
 
Posteaza comentariu
  Atentie! Orice utilizator este deconectat automat dupa 30 de minute de inactivitate
si poate pierde tot ce a editat.
Comentariu: *
 
Cod securitate: *
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii.

Reteta Galuste cu prune Reteta Gomboti cu prune Reteta Gomboti Galuste cu prune Gomboti cu prune gomboti prune miere de albine prune pesmet.